Dhimbje

« Kthehu te Pipeline

RTX

Dhimbje të lidhura me Artritin e Gjurit

Dhimbje e lidhur me kancerin terminal

RTX (resiniferatoksinë) është një molekulë unike e ndërhyrjes nervore që është shumë selektive dhe mund të aplikohet në mënyrë periferike (p.sh., bllok nervor, intra-artikular) ose në qendër (p.sh., epidural), për të kontrolluar dhimbjen kronike në kushte të shumta, duke përfshirë artritin dhe kancerin.

RTX ka potencialin të jetë një medikament i klasit të parë që trajton dhimbjet e patrajtueshme aktualisht në një mënyrë të re dhe unike, duke synuar nervat përgjegjës për transmetimin e sinjalit të dhimbjes kronike dobësuese.

RTX lidhet fort me receptorët TRPV1 dhe detyron të hapë kanalet e kalciumit të vendosura në terminalin fundor të nervit ose në somën e neuronit (në varësi të rrugës së administrimit). Kjo nga ana tjetër gjeneron një fluks të ngadaltë dhe të qëndrueshëm të kationeve që çon me shpejtësi në fshirjen e qelizave TRPV1-pozitive.

RTX ndërvepron drejtpërdrejt me qelizat nervore aferente pa ndikuar në ndjesi të tilla si prekja, presioni, dhimbja akute e shpimit, ndjenja e dridhjeve ose funksioni i koordinimit të muskujve.

Administrimi në fundin nervor periferik rezulton në një efekt të qëndrueshëm të përkohshëm për të trajtuar dhimbjen e lidhur me të artriti i gjurit.

RTX potencialisht mund të ndihmojë pacientët me dhimbje terminale të kancerit, pas një injeksioni të vetëm epidural, duke bllokuar përgjithmonë transmetimin e sinjalit të dhimbjes nga indi tumoral në ganglionin e rrënjës dorsale (DRG) në palcën kurrizore, pa efekte anësore të padëshiruara të shoqëruara me doza të larta dhe të përsëritura të opioideve. Nëse opioidet mbeten pjesë e arsenalit terapeutik për këta pacientë, RTX ka potencialin të reduktojë ndjeshëm sasinë dhe shpeshtësinë e përdorimit të opioideve.

RTX i është dhënë Statusi i Barnave Jetim nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave për trajtimin e sëmundjeve në fazën përfundimtare, duke përfshirë dhimbjet e patrajtueshme të kancerit.

Sorrento ka përfunduar me sukses një provë pozitive klinike të fazës Ib të konceptit me Institutin Kombëtar të Shëndetit nën një Marrëveshje për Kërkim dhe Zhvillim Bashkëpunues (CRADA) e cila tregoi dhimbje të përmirësuar dhe konsum të reduktuar të opioideve pas administrimit intratekal (drejtpërsëdrejti në hapësirën e palcës kurrizore).

Kompania ka nisur studimet kryesore dhe po synon një paraqitje të NDA në 2024.